Taido

Taido är en modern japansk kampkonst – en rolig träningsform för dig som gillar rörelse och vill bli smidigare.

Attacker med slag- och sparktekniker, svep etc. utförs från marken, stående eller i luften.
Taido kallas därför en 3-dimensionell kampkonst.
Ett vanligt träningspass innehåller, förutom kamp, mental fokusering, hälsnings-ceremoni, uppvärmning med gymnastiska inslag, teknik- och formträning, kreativa övningar, nedvärmning med uppbyggnadsövningar och stretching.
För de flesta som tränar taido är det ett sätt att må bra.
Genom träningen byggs din kondition, styrka, kroppskontroll och framförallt smidighet upp – samtidigt som du har roligt.Vi tränar i t-shirt och ett par mjuka byxor.

Träningstider för vuxengruppen 12 år och uppåt.

Vuxengruppen onsdagar kl 19.10-20.40, söndagar kl 18.00-20.00
Vuxengruppen för nybörjare onsdagar kl 19.10-20.40, söndagar kl 18.00-20.00

Hur Taido kom till Sverige

Kauko Korhonen (1940 – 2009) är grundaren av svensk Taido och svenska Taidoförbundet
På 60-talet klev han på tåget i Helsingfors och begav sig österut genom Ryssland, mot ett mycket fjärran och exotiskt mål på den tiden – nämligen Japan. Dit skulle han för att träna Judo.
Kauko hade inga kontakter i Japan, och visste egentligen inte vart han skulle ta vägen när lastbåten från Sibirien nådde Japans västkust. Han hade då heller ingen aning om att det inte alls skulle bli så mycket judo för hans del.
- I Niigata träffade jag folk som undrade om jag inte var intresserad av att träna en alldeles ny kampart, och när jag såg taido för första gången var jag fast, berättade Kauko.
Så kom det sig att Kauko flyttade in i ett Zenbuddistiskt tempel och blev prästen och taidomästaren Tomomi Aokis privata elev. Därmed lades grunden för ett livslångt vänskapsband mellan Niigata i Japan och Bohuslän i Sverige.
- Sensei Aoki var hård men rättvis. Vi tränade i stort sett hela dagarna och ibland även mitt i natten. En gång sprang vi flera mil barfota i snön, men vi hade alltid roligt.
Gästfriheten i Japan var enorm, mindes Kauko, och nog väckte den vithyade mannen mycket uppmärksamhet i ett Japan dit västerländska turister ännu inte hittat.
Lika mycket uppmärksamhet väckte Tomomi Aoki och hans elever när dom några år senare besökte Stenungsund, dit Kauko återvänt efter att ha erövrat sitt svarta bälte på endast ett år. Hemma i Stenungsund hade Kauko 1970 startat Sveriges första taidoklubb Taidokan, och med jämna mellanrum kom Tomomi Aoki på besök för att hjälpa till med undervisningen i klubben.
Kaukos elever hjälptes åt att sprida taidon i Sverige med Tomomi Aokis stöd, och några av dem fick också chansen att resa till Japan och träna i Aokis tempel.

Inom svensk taido blev Kauko något av en legend redan under sin livstid. Och många är historierna om hans bedrifter och upptåg.
Som när han krossade plankor med fingertopparna, gjorde uppvisningar med skarpslipade knivar eller gick runt med specialtillverkade sandaler för att stretcha fötterna till rätt sparkform.
Kauko Korhonen brukade le finurligt men dementerade inte något av ryktena. Jo, möjligtvis historien om att han kunde fånga flugor i flykten med sina japanska ätpinnar.
- Flugorna råkade faktiskt vara förslöade av ett myggmedel som man använde förr, avslöjade Kauko. Tydligen förstod inte mina bordsgäster det.
Myggmedel eller inte, inom Svensk taido vårdar och vördar vi gärna legenden om vår grundare Kauko Korhonen.

 

VÄLKOMMEN ÖNSKAR VBG TAIDO
Frågor kan mailas till vbgtaido@gmail.com
Besök oss på gärna på facebook; Vänersborgs Taidoklubb

Juniortaido
Taidoträning anpassad för barn 6-11 år”Med junior-taido vill vi ge barnen förbättrad koordination, kroppsuppfattning, rumsuppfattning, samt rörelseglädje. Målet är också att stärka barnens självkänsla vilken är en viktig grund för inlärningsförmågan, samt lusten att alltid försöka.

Det går utmärkt att träna i t-shirt och ett par mjuka byxor.

Träningstider för juniorgrupperna 6-11 år

Juniortaido tränar onsdagar. Kl 18.00-19.00
Juniortaido nybörjargrupp tränar onsdagar. kl 18.00-19.00

VÄLKOMMEN ÖNSKAR VBG TAIDO
Frågor kan mailas till vbgtaido@gmail.com
Besök oss på gärna på facebook; Vänersborgs Taidoklubb

Taidons Grundare

BarngruppenBarngradering 2013Daniel

Kommentarer inaktiverade.