Street smart metoden för självskydd

Epic Street Smart metoden är ett ramverk av koncept/metoder/tekniker för självskydd och självförsvar framtagen i samverkan med alla våra instruktörer och externa sakkunniga på olika områden, och som består av fyra områden:

  • Escape & evasion: att upptäcka och undfly problemområden
  • Preventives: aktiva åtgärder för att bemöta riskområden
  • In Control: förhållningssätt mot övergrepp, kränkningar, nät hot etc
  • Combatives: minimalistisk självförsvar mot våldsbrott

epic street smart

Metoden består till 75% av alla de smarta åtgärder man kan göra för att undvika problemområden och risker, men den mest synliga delen av detta är naturligtvis den praktiska delen, eller teknikerna för bemötande av våld och brutalitet. I denna del av metoden lär sig deltagarna dels olika slag, sparkar och grepp som intuitivt kan användas i självförsvar, men även preventiva tekniker som att modifiera sitt kroppsspråk så att det utstrålar självsäkerhet. Detta görs till exempel genom röst- och gångövningar.

Grundläggande vaksamhet är metodens mest effektiva vapen för självskydd. Om den används på rätt sätt, kan den dölja dina rörelser, avvärja potentiella hot, förhindra attacker och i slutändan, rädda ditt och andras liv. Den är effektiv eftersom den är alltid tillgänglig. Det är inget som kan ta slut eller tappas bort. Att utnyttja kraften i vaksamhet kan dock vara jobbigt och tröttsamt, men med lite träning kan den dock bli lika naturlig som att se sig om vid ett övergångsställe. Alla tekniker för både preventiva åtgärder och grundläggande vaksamhet är skapade för att i största möjliga mån kunna täckas in av det instinktiva beteendet i en akut nödsituation.

Vi utgår från kroppens inbyggda försvarsmekanismer och utvecklar dem vidare. Detta resonemang bygger på kunskap om hur den egna kroppen kommer att agera i en utsatt situation. Snarare än att lära sig tekniker helt från grunden lär sig deltagarna att bli medvetna om och modifiera en existerande inneboende kapacitet. Man kan använda ordet ”enabling” (sv: ungf. möjliggörande) som ett sätt att förklara vad som händer genom träning i Epic Street Smart metoden. Att något i deltagaren möjliggörs, snarare än introduceras, betyder att teknikerna och motåtgärderna redan finns där på förhand.

Enabling people in countermeasures” är därför metodens valspråk.

De instinkter som används i den fysiska delen av självförsvaret är något som varje deltagare får låsa upp och därigenom upptäcka att de har en inneboende fysisk kapacitet. Insikten om att man kan göra något med sin kropp som man inte kände till kan beskrivas som “enabling” och är stärkande för självkänslan, och visar på att deltagarna inte bara finner de inlärda teknikerna som en källa till ökad trygghet och självförtroende, utan att de även får insikt om att de hela tiden hade kunskapen i sig, vilket har en förstärkande verkan: ”jag blir inte stark genom träning i metoden, jag ÄR stark”.

Ett av de huvudsakliga målen med Street smart metoden är att deltagarna ska utveckla en alltid närvarande handlingsberedskap att bära med sig i vardagen. Allting sätter sig som reflexer. Träningen är beteende förändrande och deltagarna inkorporerar handlingsberedskapen såtillvida att kunskapen sitter i kroppen. Den sätter sig i reflexerna och bygger därmed även upp självkänsla och skapar ett intryck av säker och stabil individ, vars egna fysiska kropp utgör ett skydd för den egna integriteten. Beredskapen bygger upp ett kroppsligt uttryck som blir en del av deltagarens identitet och i förlängningen signalerar ”jag är inget offer” till omgivningens eventuella gärningsmän.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.